Sådan mister du dit kørekort

Overskriften er måske ikke så passende, som den bør være, men det er ikke for sjov. For mange tager deres kørekort for givet, og det er dumt, da det også skaber en usikkerhed i trafikken. Derfor kan du få et overblik over, hvornår og hvordan du mister dit kørekort ved forskellige overtrædelser. Vær nu forsigtig på landevejen, for det er så ærgeligt at miste kørekortet.

Klippekort-ordningen

Klippekort-ordningen indebærer, at visse trafikfarlige overtrædelser og forseelser af færdselsloven udover en bøde medfører et “klip” i kørekortet. Får du 3 klip inden for en periode på 3 år, bliver du frakendt førerretten betinget. Hvis du har taget kørekort for mindre end 3 år siden, er reglerne strammere. I det tilfælde vil kun to overtrædelser inden for en periode på tre år medføre et kørselsforbud. Så pas på med det nyerhvervede kort.

Men, disse overtrædelser bl.a. medfører klip i kørekortet:

  • Kørsel med for kort afstand til forankørende
  •  Forøgelse af hastigheden, når man overhales
  • Tilsidesættelse af vigepligt
  • Overskridelse af hastighedsgrænse med mere end 30 pct.
  • Manglende anvendelse af sikkerhedsudstyr for passagerer under 15 år

Til disse gælder selvfølgelig mange flere overtrædelser, men det er blandt andre disse overtrædelser, som man måske ikke altid lige tænker over, som giver det berømte klip i kørekortet.

Udløsning og gyldighed af klip

Hvis du er uheldig på et tidspunkt, så udløser hver enkelt overtrædelse et klip. Dette klip bliver registreret hos politiet, og hænger faktisk ved i ret lang tid efterfølgende. Så vær forsigtig, for klippene gælder i flere år, inden de bliver fjernet igen:

  • Flere uafhængige overtrædelser inden for en periode på 3 år udløser hver et klip.
  • Flere overtrædelser under ét kørselsforløb udløser hver et klip, f.eks. hvis du overskrider hastighedsgrænsen og derefter kører frem for rødt lys. (Nok heller ikke ligefrem det mest smarte at gøre – men det sker vel?).
  • Et klip gælder i hele 3 år fra det tidspunkt, hvor overtrædelsen er blevet begået. Så vær opmærksom på ikke at køre for hurtigt alt for mange gange i løbet af 3 år – du kunne meget vel være meget uheldig.

 

 

 

 

Billede: John Loo

Billede: Kdt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.