Netop firmabiler er et af de mest lovregulerede områder i hele skattelovgivningen, og der er gennem årene skrevet tykke bøger om emnet, og der kommer hele tiden nye love på området, så selv skatteeksperterne kan undertiden have svært ved at finde rundt blandt alle reglerne og undtagelserne på området for beskatning af firmabil. Nu er det blevet nemmere at danne sig et præcist overblik over nettoprisen for at lease en firmabil, som altså er den reelle udgift efter skattefradraget, idet man på flere hjemmesider kan finde en online beregnermodel, hvor man indtaster oplysningerne om bilen, hvorefter man kan se de skattemæssige konsekvenser.

Aspekter og faktorer for leasing af firmabil

Det er muligt for både firmaer samt private at lease bil, hvilket giver brugerne en del flere fordele frem for at købe en bil kontant eller på afbetaling. Overordnet set går leasing ud på, man får overdraget en ny bil i tre år, hvor man betaler leasingselskabet en udbetaling på ofte 10.000 – 25.000 kr., hvorefter man betaler omkring 1 % af bilens nypris i månedlig ydelse. Man skal desuden selv betale afgifter til staten, forsikring samt brændstof til bilen, men man slipper for udgifter til service og reparationer, som leasingselskabet står for, da de jo stadig er ejer af bilen. Man kan kontakte leasingselskabet, når man ønsker at skifte til en nyere og mere passende model, så med leasing har man altid rådigheden over en nyere og velholdt bil i god stand. Det er nemmere at overskue udgifterne til leasing, som er de samme udgifter hver måned, idet man ikke får uventede udgifter på bilen, og dette er en fordel rent administrativt, og samtidigt kan hele beløbet umiddelbart fradrages rent skattemæssigt for firmaer. Bilejere kæmper med variable udgifter til service og vedligeholdelse, og man får desuden et værditab, når man sælger bilen igen, så man skal holde fast i samme bil i omkring 4 år, før det rent økonomisk kan betale sig at købe bilen selv frem for at lease denne. Man kan eventuelt vælge flex leasing, hvor man kun betaler de forholdsmæssige afdrag på bilens registreringsafgift, men efter leasingperioden skal man så indbetale det resterende beløb til staten. En smartere metode er split leasing (dele leasing), hvor firmaet giver den ansatte lov til at bruge bilen efter arbejdstid til privatkørsel mod udfærdigelsen af en detaljeret kørebog, således man nemt kan se, hvor mange km der køres privat og firmamæssigt. Hver part kan så nøjes med at betale sin del at den samlede kørsel, hvilket er en del billigere end at have to biler. Privatleasing har især de senere år fået stor fremgang, og det skyldes især mere fleksible leasingordninger med leasingperioder ned til 12 måneder, hvor man kan lease en mindre bil for meget små beløb.

Selve beregnerdelen

Når man taler om beskatning af firmabil, så er det derfor svært at kunne svare på stående fod på alle de avancerede ordninger, især når der også er tale om forskellige biler, alder på bilen, bilens nypris, bilens kørte km, forbrug af kørte km fremover, fordelingen mellem brugerne af bilen mv. På Audis hjemmeside finder man en nem og overskuelig prisberegner for beskatning af firmabil. Man starter med at vælge den foretrukne model, det ønskede ekstraudstyr, hvorefter man flytter pilen fra venstre til højre på en skala, indtil man kan se det årlige beskatningsgrundlag (bilens nypris) samt bilens model. Man kan eksempelvis stoppe ved 365.000 kr. og finde en Audi Q3, som man klikker på og kommer til en beregnermodel, hvor man kan indtaste resten af oplysningerne. Man kan nemt vælge den konkrete bil og motorstørrelse, hvorefter man oplyser kørselsbehovet i km pr år. Man får nu oplyst præcist, hvad den månedlige ydelse bliver på den valgte bil med standardudstyr. Derefter opremses de forskellige former for ekstraudstyr til den valgte bil, og nu kan man blot afkrydse de ønskede ekstraudstyr, og man kan for hvert valg tydeligt se den lille prisstigning pr. måned, som valget af ekstraudstyr bevirker. En standard Audi Q3 koster 3.725 kr. om måneden med standardudstyr, og hvis man eksempelvis tilvælger fartpilot, så stiger prisen med 135 kr. om måneden til et samlet beløb på 3.860 kr. om måneden.

Billede: M 93: „Dein Nordrhein-Westfalen“